
VitrA’nın Sürdürülebilirliğe ve Döngüsel Ekonomiye Etkisi
VitrA'nın ısı kazanımından geri dönüşüme, daha verimli motorlar ile üretim yapmaktan aydınlatmaya kadar pek çok alanda yürüttüğü projeler,
Yılların deneyimi ile kullanışlı, dikkat çekici ve uzun ömürlü tasarımlar hayata geçiren VitrA inovatif ve doğa dostu tasarımları ile de dikkat çekmektedir. Peki, hem hijyenik hem de konforlu ev ve ofisler tasarlamaya yardımcı olan, çevre dostu yaşam alanlarına katkı sağlayan VitrA’nın sürdürülebilirliğe ve döngüsel ekonomiye katkısına daha yakından bakmak ister misiniz?
Doğa Dostu Tasarımlar;
Atık yönetimi, geri dönüşüm, döngüsel ekonomi gibi kavramlar VitrA için oldukça önemlidir ve üretim bu kavramlar merkeze alınarak gerçekleştirilir. Öyle ki 2021 yılında VitrA, atıklarının yaklaşık %80’ini geri dönüştürmüştür. Dünyanın ilk ve tek %100’ü* geri dönüştürülmüş seramik lavabosu ise bu odağın inovatif ve başarılı bir sonucudur.
VitrA %100* Geri Dönüştürülmüş Lavabo, hijyenik sır (VitrA Hygiene teknolojisi) ile kaplanmasının dışında tamamı geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiştir. Kırık seramikler de dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan ve normal şartlarda bertarafa gidecek olan atıklardan üretilen bu tasarım, çevresel sürdürülebilirlik adına oldukça dikkat çekici bir üründür.
Atık yönetimi ile geri dönüştürülen malzemelerden üretilen bu ürünün bu ürünün kalitesi de VitrA’nın diğer ürünlerini aratmayacak boyuttadır. Modern tasarımı ile dikkat çeken VitrA %100* Geri Dönüştürülmüş Lavabo, ham madde ve enerji tasarrufu sağlayarak çevre dostu ve temiz üretime katkı sağlar. “Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi” sonuçlarına göre üretimde geri dönüştürülen maddelerin kullanılması, küresel ısınma potansiyelini %30 azaltmaktadır. Diğer yandan geri dönüştürülebilir malzemeler ile üretilen bu döngüsel tasarım sayesinde ürün başına %38 daha az elektrik tüketimi ve yine ürün başına 5 kg ham madde tasarrufu hedeflenmektedir.
VitrA’nın her ürün kategorisinde çevre bilinci ile çevre dostu ürünler üretilmektedir. Örneğin batarya üretiminde sıfır atık seviyesini ulaşılarak pirinç malzemede yıllık 350 ton, diğer bir deyişle ham madde kullanımının %26’sı oranında tasarruf sağlanmıştır.
Gömme rezervuar projesindeki yepyeni bir tasarımı hayata geçirip ahşap seperatör ihtiyacını ortadan kaldıran VitrA, bu sayede yıllık ahşap kullanımında yaklaşık 160 tonluk azalma sağlamış ve sürdürülebilir tasarımlardan birine daha hayat vermiştir.
Sürdürülebilir Yaşam İçin Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Daha Az Enerji Tüketimi;
VitrA'nın ısı kazanımından geri dönüşüme, daha verimli motorlar ile üretim yapmaktan aydınlatmaya kadar pek çok alanda yürüttüğü projeler, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik adına oldukça başarılı olmuştur. 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre VitrA, yenilenebilir elektrik üretimi sayesinde de karbon gazı salınımını önceki yıla kıyasla %38,5 oranında azaltmıştır. Ayrıca aynı rapora göre enerji yoğunluğu %4 oranında düşüşle 3,69 MWh/ton’dan 3,54 MWh/ton’a gerilemiştir. Bu da toplam enerji tüketiminde %7’lik bir azalmaya karşılık gelmektedir.
Farklı projeler ile yeşil inovasyona katkı sağlayan VitrA, bataryalara yönelik soyulma & kalınlık azaltma girişimi sayesinde de 12,8 tonluk bir ham madde israfını engellemenin yanı sıra yıllık 3.840 kWh enerji tasarrufu sağlayarak olumsuz çevresel etkiler nedeni ile oluşabilecek durumların önüne geçmeyi ve ekolojik dengeyi korumayı hedeflemektedir.
Su Kaynaklarını Koruyan Aksiyonlar;
Sadece ham madde ve elektrik tasarrufu değil, su tasarrufu yapıp kaynakları korumak da VitrA için en önemli noktalardandır. 2007 yılında başlayan Arıtılmış Su Kullanımı Projesi ile VitrA’nın toplam su kullanımı oranı %40 gibi dikkat çekici bir oranında azalmış durumdadır.
Tabii VitrA için su kaynaklarını korumak sadece üretim süreci ile sınırlı değildir. VitrA, tüketicinin tükettiği su miktarında da tasarruf sağlayacak çözümler üretmektedir. Batarya envanterinin %90’ı su tasarrufu sağlayan ürünlerden oluşmaktadır. Lavabo tasarımlarında kolay temizleme, az su tüketecek rezervuar sistemleri gibi özellikler bulunmaktadır.
Sürdürülebilirlik Odaklı Ambalajlama ve Lojistik Süreçleri;
Daha iyi bir gelecek için üretim ve tasarımda inovatif uygulamaları hayata geçiren VitrA, ambalajlama ve lojistik süreçlerinde de doğa dostu bir yaklaşımla ilerlemektedir. Doğa dostu marka; lojistik sebebi ile oluşan karbon ayak izini azaltmak için dijitalleşmeye, ambalaj atıklarının oluşumunu azaltmaya ve taşımacılık hacminin artmasına yönelik projeler geliştirip uygulamaya önem vermektedir. Kutu kullanımında yıllık ortalama 50 ton daha az tüketim sağlanmış ve ambalajlamada kullanılan shrink filmlerinin kalınlığında 20 mikron azalmaya gidilerek ortalama 75 ton shrink film tasarrufu yapılarak doğa korunmuştur.
Döngüsel ekonomi, yeşil inovasyon, geri dönüşüm ve enerji verimliliği doğrultusunda atılan tüm bu adımlar, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir gelecek içindir. Bu doğrultuda geleceğimiz için VitrA’nın üretimin merkezine almış olduğu döngüsel ekonomi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Döngüsel Ekonomi Nedir, Faydaları ve Çevresel Etkileri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- İçerik olarak yaklaşık %100’ü üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan üretilmiştir.
,